G-sons Gummi
0122 - 160 40 • Ring oss nu!

TIMO

Energimärkning av däck

För att kunna ge standardiserad information om bränsleeffektivitet, våtgrepp och utvändigt däckljud har EU introducerat en obligatorisk däckmärkning för alla nya däck, det så kallade ”European Tyre Label”. Däckmärkningen kommer att fungera ungefär på samma sätt som energieffektivitetsmärkningen för hushållsmaskiner.

Kravet på märkning trädde i kraft november 2012 och omfattar däck till personbilar, lastbilar och bussar, så kallade C1-, C2- och C3-däck som tillverkas från och med den 1 juli 2012. Märkningen är avsedd att underlätta valet av nya däck.

energimarkningEnergieffektivitet på skala A-G

Energimärkningen visar däckets energiklass på en skala från A till G, med pilar från mörkt grönt till rött. Däck märkta med energiklass A är effektivast, vilket betyder att de har ett lågt rullmotstånd. Dessutom visar märkningen däckets väggrepp vid vått väglag, också det på skalan A till G, där A betyder bra grepp. Märkningen visar även det utvändiga rulljudet, det vill säga hur mycket själva däcken bullrar på ett standardiserat underlag. Buller mäts i decibel dB(A).

Mellan varje bokstavskategori ökar eller minskar bränsleförbrukningen med c:a 0,1 liter/100km. Stoppsträckan på våt väg från 80km/h blir upp till 6 meter längre eller kortare mellan varje kategori.

Däck som inte ska vara energimärkta

Det finns däck som inte omfattas av reglerna om energimärkning. Här är några exempel.

• Dubbdäck
• Regummerade däck
• Reservdäck för temporärt bruk
• Begagnade däck

För vinterdäck är andra egenskaper hos däcket viktiga, dessa är inte inkluderade på aktuell märkningsdekal. Kontakta oss innan du gör ditt val av vinterdäck så ser vi till att du väljer ett vinterdäck som passar just dig bäst!